Ghid utilizare si ingrijire ceasuri

Ceasurile automate

Ceasurile de mână automate sunt ceasuri mecanice care se rotesc automat prin mișcarea încheieturii mâinii, eliminând necesitatea folosirii bateriilor. Utilizarea și întreținerea corespunzătoare vor asigura longevitatea și acuratețea ceasului dumneavoastră. Iată un ghid despre cum să utilizați și să aveți grijă de ceasul de mână automat:

 

1. Purtarea regulată a ceasului:

Ceasurile automate sunt concepute să fie purtate in mod regulat. Mișcarea încheieturii mâinii încarcă mecanismul, păstrându-l funcțional. Dacă nu purtați ceasul pentru o perioadă îndelungată, acesta se poate opri, iar la următoarea purtare va trebui să-l învârțiți manual si să reglați ora și data.

2. Încarcare manuală (dacă este necesar):

Dacă ceasul s-a oprit sau nu a fost purtat pentru o perioadă mai lungă, puteți să-l incarcati manual pentru a-l porni. De obicei, 15 până la 20 de învârtiri ale coroniței ar trebui să fie suficiente. Va sfatuim sa consultați manualul ceasului pentru cerințele specifice de incarcare in functie de model.

3. Reglarea orei și datei:

Pentru a regla ora și data, trageți ușor coronița (micul buton de pe partea laterala a ceasului) către poziția exterioară. Învârțiți coronița în sensul acelor de ceasornic sau în sens invers pentru a ajusta limbile la ora corectă. Pentru reglarea datei (dacă ceasul are această funcție), rotiți coronița încet și constant în direcția corectă până când ajungeti la data dorita. In cazul ceasurilor cu functie de setare rapida a datei, in general, tragerea coronitei la pozitia 1 si rotirea acesteia va determina schimbarea rapida a datei. In functie de complexitatea ceasului dumneavoastra si a mecanismului acestuia, setarile pot fi usor diferite, de aceea va recomandam sa consultati manualul de utilizare conceput special pentru modelul pe care il detineti.

4. Evitați supraîncarcarea:

Când incarcati manual ceasul, faceti-o incet și evitați forța excesivă. Ceasurile automate au un mecanism care opune rezistenta procesului de incarcare atunci când arcul principal este incarcat complet. Supraîncarcarea poate deteriora mecanismul.

5. Purtarea zilnică constantă:

Purtarea regulată este importantă pentru funcționarea corectă a unui ceas automat. Dacă aveți mai multe ceasuri, luați în considerare purtarea acestore prin rotație pentru a vă asigura că toate sunt purtate pentru un timp suficient, in mode regulat.

6. Folosirea unei cutii speciale pentru incarcare (opțional):

Dacă aveți mai multe ceasuri automate și nu le purtați in mod regulat, puteți folosi o cutie speciala de depozitare cu sistem de incarcare (winder). Un winder este un dispozitiv care imita mișcarea blândă a incheieturii atunci când nu este purtat, astfel încât să rămână încărcat și pregătit pentru purtare.

7. Evitați șocurile extreme și câmpurile magnetice

Ceasurile automate sunt dispozitive mecanice complexe, așa că încercați să le feriți de șocuri extreme sau de câmpuri magnetice puternice. Ambele pot afecta negativ precizia și performanța ceasului.

8. Service și întreținere:

Pentru a vă asigura că ceasul dvs. rămâne în stare perfectă, este recomandat să-l duceți la un service specializat la fiecare 3-5 ani (aceasta perioada poate fi mai lunga sau mai scurta in functie de o serie de factori). Acest service include curățarea, ungerea și ajustarea mecanismului, ceea ce îmbunătățește precizia și longevitatea ceasului.

9. Rezistența la apă:

Verificați clasificarea de rezistență la apă a ceasului și evitați expunerea acestuia la apă dacă nu este conceput pentru asta sau daca nu a fost efectuat un test pentru rezistenta la apa in ultimii ani. Chiar dacă este rezistent la apă, evitați să îl purtați în timpul înotului sau în apă caldă pentru a proteja garniturile și etanșările de uzură prematură.

10. Depozitarea:

Când nu este purtat, depozitați ceasul automat într-un loc curat și uscat, ferit de lumina directă a soarelui și de temperaturi extreme.

Rețineți că fiecare ceas poate avea caracteristici și cerințe specifice, așa că întotdeauna consultați instrucțiunile și indicațiile producătorului pentru modelul dvs. de ceas automat.